Десетки любителите орнитолози наблюдаваха днес птиците в Атанасовското езеро с бинокъл

...
Десетки любителите орнитолози наблюдаваха днес птиците в Атанасовското езеро с бинокъл
Коментари Харесай

Атанасовското езеро празнува с birdwatching: Любители наблюдаваха редки птици

Десетки феновете орнитолози наблюдаваха през днешния ден птиците в Атанасовското езеро с бинокъл в ръка. Българска фондация Биоразнообразие отбелязва Атанасовден с по този начин известния в Европа и по света birdwatching (наблюдение на птици).

В бургаските езера обичайно се следи най-голямата централизация на прелетни птици.

 Стела Костадинова

Тази година, по време на 47-то броене на зимуващите водолюбиви птици в България, беше маркиран рекордния брой от 2712 фламинги в Атанасовско езеро, Поморийско езеро и Защитена околност „ Пода “ край Бургас.

„ Отбелязваме Атанасовден със среща с птиците на Атанасовско езеро. В момента южната част гъмжи от пернати и какъв по-добър метод да отбележим празника на обичаното езеро от това да се срещнем от близко с жителите му. Любителите орнитолози през днешния ден могат да следят розово фламинго, къдроглави пеликани, бели ангъчи, зимни бърнета и други предпазени типове птици. В следобедните часове се виждат и ниско прелитащи над водите и дигите на Атанасовското езеро, пеликани, които се връщат от езерото „ Вая ” и кацат тук да нощуват ”, съобщи за DarikNews.bg Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие.

 Стела Костадинова

Днес на Атанасовден беше даден и старт на акцията за показване на новия филм за Атанасовско езеро – „ СОЛЕНИ ХОРА “.

„ Няма друга такава естествена територия, която да чества имен ден, рожден ден, да има специфичен фестивал, панаир, изложения, арт пленери и резиденции, природозащитни бригади и какво ли още не. Защото няма друго такова място – хем част от един огромен град, хем една съвсем дива територия, населявана от стотици типове. През своята над 100- годишна история езерото се е сблъсквало с разнообразни провокации и днешният миг не е по-различен. За да ги представим създадохме специфичен филм „ Солени хора “ – споделя Дияна Костовска от Българска фондация Биоразнообразие.

 Стела Костадинова

 Стела Костадинова
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР